casiopea - cesty osobního rozvoje

Eva Kaňáková

 

Eva Kaňáková


Casiopea, s. r. o.
GSM 603 428 692

kanakova@casiopea.cz

Přihlášení k odběru newsletteru
captcha 
(zasílání newsletteru zdarma)

Konec dobrý, všechno dobré...

KONEC DOBRÝ – VŠECHNO DOBRÉ

Blížil se konec roku a s ním i velkolepé oslavy našich kamarádů mimo Prahu. Naše babička se nabídla, že s dětmi zůstane pár dní ona se slovy: Vy si ten konec roku pěkně užijte sami.

Sněhu bylo toho roku opravdu tolik, že silnice byly lemované dvoumetrovými sněhovými bariérami, které zasahovaly bohatě do silnic. Měli jsme s Emčou, manželem Emilem v úmyslu prožít poslední dny roku s přáteli na chaloupce v Jizerských horách. Zatímco já jsem trávila zbývajících pár hodin do odjezdu v kanceláři, Emča, za pomoci přítele Ruma spakoval všechno, co považoval za potřebné. A když jsem já dorazila domů, usadil mne za volant Laděnky, našeho prvního auta, v blahé naději, že ho v pohodě dovezu do hor. Nestalo se.
Naše cesta vede kolem Branického hřbitova. Tak jsem tedy vyrazila na cestu, pustila zpravodajství o sjízdnosti silnic a zaposlouchala se. Ale právě ta místa, kam jsem mířila, byla podle zpravodajství sjízdná jen s velkou dávkou odvahy a rizika. Hřbitov, kolem kterého jsme projížděli, mi byl dostatečným varováním. Hned za hřbitovem jsem Laděnku otočila, neboť: máme dvě malé děti, musíme přežít.

Ukryli jsme auto do garáže, vybalili to nejnutnější a jali se telefonovat čekajícím přátelům, že ne, že nejsme hazardéři ani sebevrazi. Místní i zdejší nás ale ubezpečili, že situace vůbec není tak špatná, a že zpravodajové přehánějí, jen ať zítra přijedeme, pokojíček je krásný, vytopený a že nás čekají.

Ráno jsme tedy znovu naložili to, co jsme včera vyložili, přidali lopatu A vydali se opět na cestu, kolem hřbitova. Tentokrát jsem už ale nebyla připuštěna k volantu. Nevěřilo se mně, ani sněhovému zpravodajství. Všechno řídil můj Emča.
Prvních 100 km, než jsme dorazili do hor, bylo fajn. Těšili jsme se na lyže, na pokojíček, přátele a na oslavu. Když jsme se ale přiblížili ke kopcovitým terénům a silničkám Jizerských hor, náš humor přestával být humorem. V úvahách zda nasadit či nenasadit sněhové řetězy, jsme se začali pomalu šplhat do kopečku po silnici, která se vzhledem ke sněhové situaci, změnila v jednosměrnou. A najednou se proti nám vyřítil ze zatáčky místní „Škodovkář“. Vědom si své převahy, zatlačil nás do sněhové bariéry a zmizel v nedohlednu. Tupě jsme zírali do bíla, než se Emča odhodlal vystoupit z auta. Zapomněl ale, že máme na autě zahrádku, která přečnívala přes střechu a on se svojí nejoblíbenější košilí značky Lewis, v té době velký luxus, zadrhl o zahrádku. Díra velikosti 10 cm a rázem se z „elegána“, stal „trhan“. Protože byl klasický cholerik, začal se dostávat do tempa. Nejdřív škodovkář pak střecha a co ještě? Že by já?
Vyvléct Laděnku ze sevření sněhu a navíc v takovém zasněženém a zledovatělém terénu, není nic snadného. Ale co, máme lopatu, písek, sněhové řetězy…
Jenže písek a řetězy, byly zabalené na dně kufru. Já ho naštěstí nebalila. Nahoře v kufru byly moje přezkáče. Velké a těžké, s přezkama. V návalu zlosti je chtěl Emča vyhodit co nejdál od auta. Jenže, nestrefil se daleko. První botka skončila na jeho levém oku, na kterém hned naskočil 5ti centimetrový monokl. Zfialověl, natekl a stlačil celé oko tak, že mu zůstala jen malá štěrbinka, kterou mohl pozorovat okolí a tu hroznou majitelku přezkáče.
Ale co, ještě má jedno oko, s tím si vystačí.
Nakonec se přeci jen nad námi někdo smiloval a pomohl nám vytlačit auto ze sněhu, rozjet se, dojet na první kopec, abychom se pokusili najít na dně kufru sněhové řetězy. To, co na nás padalo z nebe, bylo mokré a špinavé, ale řetězy se nám nakonec podařilo vyhrabat z kufru i nasadit.

Už to nebylo daleko a tak jsme doufali ve zdárné zakončení naší cesty. Marně.
Před posledním kopcem k chaloupce, byla cesta zapadaná sněhem. Naštěstí přijížděl sněhový pluh a my, v těsném závěsu, se vydali za ním. Pluh jel pomalu a tak jsme sledovali cestu kolem sebe. A najednou – hurá asi 300 m od cíle, jsme na jedné straně ve stráni uviděli krásné, vyčištěné místečko, akorát pro naši Laděnku. Auto Emča zaparkoval čumákem k silnici, kufrem ke stráni. Rozhodli jsme se, že až se v chaloupce vzpamatujeme, vrátíme se pro věci do auta. Jen z kufru si vezmeme hned to nejnutnější. To byl úkol Emči. Já přeci nevím, co je to nejnutnější.
Emča v jednu chvíli byl a za chvíli už nebyl. Na místě za autem byla příkrá stráň. A tam jsem ho uviděla. Na štěstí tam byl stromek, který ho zastavil. Běs a děs cholerika, kutálejícího se dolů prašanem, nemohl vyvolat ve mně nic jiného než smích. A zase za to můžu já.

Ještě že máme přátele. Vytáhli jsme ho nahoru, za pomoci silného lana. Než jsem ale všechny přesvědčila, že ten otrhaný, jednooký člověk, jindy elegán, je můj manžel Emča, chvíli mi to trvalo. Jeho levá tvář a štěrbinové oko, spolu s děravou košilí, z něj dělalo stvoření jakoby z jiného kontinentu. Dlouho jsme mého cholerika všichni uklidňovali, že všechno další už bude jen OK.

Ale nebylo.
Když jsme se po několika dnech vrátili k Laděnce, chvíli nám trvalo, než jsme se dostali ke dveřím a dovnitř. Byla zasypaná všemožným harampádím, protože to pro nás připravené místečko, nebylo pro nás, ale pro někoho místního, komu jsme ho zabrali.

A ještě poslední překvapení nás čekalo doma v garáži. Když jsme vykládali věci z auta, po mém odmítnutí hazardérství, vypadl nám někde v garáži kus masa, který jsme stále marně hledali, a zůstal tam. Garáž byla po celou dobu dobře vytápěná. Co to s masem udělalo? Rozmnožilo se. O pár živých tvorečků.

Díky těmhle našim příhodám, jsme bavili ostatní, dokonce i Emču, nejen tento, ale i několik dalších Silvestrů. A baví to naše děti a možná v budoucnu i jejich děti a věřím, že i Vás to pobavilo. EVA.


 [E1]

Blog Evy Kaňákové

  • setrvávání a stagnace

    2023-12-08 20:31:06

    SETRVÁVÁNÍ a STAGNACE FÁZE ROZHODOVÁNÍPrincip Neprohry už v aktualitách i na blogu „visí“, takže něco víc z knihy k rozhodování. SETRVÁVÁNÍ a STAGNACE – „EVINY ŠIPKY“ Okamžik, kdy jsme ochotní a připravení přehodit výhybku od setrvávání ke změně, není pro každého stejný. I pro různé situace jednoho člověka nemusí být okamžik nastartování změny stejný. Záleží to na individuálním přístupu k riziku. Náš...

    Číst dál: setrvávání a stagnace

  • jak nám uvědomění může pomoci

    2023-12-01 11:49:51

    jak nám uvědomění může pomoci V poslední době se v souvislosti se strachem stále víc setkávám a obracejí se na mne lidé, které trápí péče o své nejbližší. Většinou se jedná o rodiče a nebo starší lidi, kteří se obávají budoucnosti, osamělosti, závislosti na druhých. S přibývajícím věkem ubývá sil a přátel a když člověk měl jako hlavní zaměření v produktivním věku na kariéru, a ta se stala...

    Číst dál: jak nám uvědomění může pomoci

  • strach versus odvaha

    2023-11-20 20:40:17

    STRACH versus ODVAHA Odvaha neznamená nemít strach, nýbrž schopnost, nenechat se jím odradit.     Paul Coelho CO JE STRACH? Určitý strach je zdravý. A to, když se jedná o činnosti, které jsou život ohrožující. Např. jdu na pěší tůru v horách a nejsem jištěná, jsem na sjezdovce a neznám prostředí a stav sjezdovky… Takže tady má strach roli ochraňující. Může nás chránit před zbytečným riskováním. Je...

    Číst dál: strach versus odvaha

  • MŮJ PROJEKT NA VYDÁNÍ KNÍŽKY

    2023-11-08 19:23:57

        https://www.donio.cz/kniha-o-odvaze-a-strachu-zmene-a-bezpeci od konce října 2023 najdete tady aktuality, spojené s projektem k vydání knihy. Každý "přispěvatel" do sbírky, dostává tyto kompletní informace  s předstihem. Kdybyste měli jakýkoliv dotaz, můžete mne kontaktovat mailem nebo na telefon 603 428 692.

    Číst dál: MŮJ PROJEKT NA VYDÁNÍ KNÍŽKY

  • změna je život

    2023-11-03 11:12:30

    JAK NA ZMĚNU V mé knize „O odvaze a strachu, změn a bezpečí“ v CD, MP3 i v příručce píšu o tom, jak můžeme měnit své pohledy na to, čeho se bojíme, a přitom si uvědomit něco nového a důležitého pro sebe a využívat to dále ve svém životě. Změna nejde rychle a neprojeví se hned. Považuji za hodně důležité toto zdůraznit. Prosím, neočekávejte, že strach z Vašeho života zmizí okamžitě po prvním přečtení,...

    Číst dál: změna je život

  • donio - nová aktualita

    2023-10-24 21:14:16

    Na můj projekt na vydání knihy "O odvaze a strachu, změně a bezpečí" jsem přidala novou aktualitu na téma vztahů. Jak jinak využít metody a nástroje z mé knihy, připravované k vydání, viz.  https://www.donio.cz/moje-donio/pribeh/2ab75459-f628-4267-9809-e87ccf299cd5/aktuality

    Číst dál: donio - nová aktualita

  • donio - 5-kroku-neagresivni-komunikace

    2023-10-23 12:15:08

    Dobrý den vážení a milí, včera jsem do mého projektu na Donio -  https://www.donio.cz/kniha-o-odvaze-a-strachu-zmene-a-bezpecipřidala další aktualitu, která popisuje jeden z nástrojů v mé knize, připravené k vydání, a který pomáhá odstranit nebo i jen zmírnit strach a jeho vliv na naše životy.Jedná se o 5 kroků neagresivní komunikace.Tuhle metodu můžete ale použít i v běžném životě, když chcete řešit nějaký...

    Číst dál: donio - 5-kroku-neagresivni-komunikace

  • SBÍRKA DOPLNĚNÍ

    2023-10-23 12:04:58

    DOBRÝ DEN, VÁŽENÍ A MILÍ,  po delší pauze se ozývám. Konečně jsem dokončila svoji dlouho sepisovanou knížku, která vychází z mé práce z posledních 20 let koučky a lektorky. Prvním podnětem bylo jedno setkání na konferenci v Austrálii v roce 2009, kdy jsem se dozvěděla, že se mohu certifikovat u paní Dr. Susan Jeffers, jako lektorka jejích kurzů na téma STRACHU pro americké prostředí. Naše...

    Číst dál: SBÍRKA DOPLNĚNÍ

  • sbírka na vydání mé nové knihy

    2023-09-22 12:57:50

    Ahoj všichni, moje nová kniha "O odvaze a strachu, změně a bezpečí" čeká na vydání.   Po dlouhé pauze mám novinku - dokončila jsem knížku založenou na mé 20leté zkušenosti jako koučky a lektorky. Inspirovalo mě setkání v Austrálii a cesta certifikace u Dr. Susan Jeffers. Přizpůsobila jsem její myšlenky našemu prostředí a postupně jsem vytvářela kurzy zaměřené na překonání strachu.   Teď potřebuju...

    Číst dál: sbírka na vydání mé nové knihy

  • ONLINE ČÁST 1.

    2021-12-13 11:39:01

    ONLINE VYSÍLÁNÍ ve STŘEDU, 15.12. 2021 na 19,00 ONLINE vysílání k tématu"Strach a co je důležité, abychom dokázali omezovat jeho vliv v našich životech."K vysílání se budete moci připojit na PC nebo přes telefon  zde: https://teams.live.com/meet/9491976741443 Vysílání bude trvat 60 minut, z toho 40 minut mám v úmysluříci Vám něco k tomuto tématua dalších 20 minut jsem připravená věnovat Vašim...

    Číst dál: ONLINE ČÁST 1.

  • prosba

    2021-12-04 20:23:49

    Dobrý den, moji milí, na 15. prosince jsem pro „Galerii umění proti rakovině“ měla připravené pokračování na téma „Povídání o strachu a co můžeme dělat, abychom vliv strachu snížili na rozumnou míru“. Tuhle živou akci jsem ale zrušila, vědoma si současné pandemické situace a s ohledem na doporučení a prosbu nejen lékařů a zdravotnického personálu, kteří prosí o zodpovědné chování, resp. omezení...

    Číst dál: prosba

  • Konec dobrý, všechno dobré...

    2020-11-10 20:30:42

    KONEC DOBRÝ – VŠECHNO DOBRÉ Blížil se konec roku a s ním i velkolepé oslavy našich kamarádů mimo Prahu. Naše babička se nabídla, že s dětmi zůstane pár dní ona se slovy: Vy si ten konec roku pěkně užijte sami. Sněhu bylo toho roku opravdu tolik, že silnice byly lemované dvoumetrovými sněhovými bariérami, které zasahovaly bohatě do silnic. Měli jsme s Emčou, manželem Emilem v úmyslu prožít...

    Číst dál: Konec dobrý, všechno dobré...

  • o odvaze a strachu - moje desatero -e-book díl 11.

    2020-07-22 17:16:04

    PŘÁTELÉ Pro podporu když chcete něco  změnit, dokázat je zásadní, s jakými lidmi se stýkáte.Komu se svěřujete se svými myšlenkami. Jsou to lidé, kteří nám řeknou:Jó, jdi do toho, má to smysl, věřím ti, podaří se ti to. Ty to zvládneš. Nebo: Ne, to nejde, nemůžeš, neumíš, nedokážeš,to se ti nepodaří, nedělej to, to nemá smysl…. Jestliže se obklopujete lidmi, kteří vás nepodpoří a zrazují od toho,...

    Číst dál: o odvaze a strachu - moje desatero -e-book díl 11.

  • o odvaze a strachu - moje desatero e-book díl .10.

    2020-07-16 22:13:03

    ANO A je tvořivý přístup, kreativní forma myšlení, která vyžaduje vyskočení z našich vyšlapaných kolejí. Není to jednoduché změnit svůj způsob myšlení. ANO A hledá způsoby, jak by něco mohlo být nebo jít. Proto když se začínáme učit jak změnit své myšlení a vyjadřování a tvořit věty ve stylu ANO A, musíme hodně přemýšlet. Pomáhá např., když ve spojení věty s A, použijeme tázací formu. Získáme tím možnost...

    Číst dál: o odvaze a strachu - moje desatero e-book díl...

  • -o odvaze a strachu moje desatero díl 9.

    2020-06-24 21:12:55

    ANO, ALE… Tohle slovní spojení je velký zabiják pro jakoukoliv změnu. Říkáme sice ANO, a pak slůvkem ALE to ANO hned popíráme, vyvracíme. Možná to doopravdy změnit chceme, možná si myslíme, že chceme, ale možná to ve skutečnosti vůbec nechceme. Za slůvkem ALE může být ukrytý strach ze změny pokus o změkčení odmítnutí, i automatická reakce na návrhy a požadavky někoho jiného /rodič, partner,...

    Číst dál: -o odvaze a strachu moje desatero díl 9.

  • o odvaze a strachu - moje desatero e-book díl 8.

    2020-06-18 18:17:18

    MOJE DESATERO     ROZHODOVÁNÍ na PRINCIPU NEPROHRY. Kdykoliv se pro něco rozhodujeme, zvažujeme možnosti pro a proti. A potom si říkáme: ano, ne, možná, snad, později. Na základě ANO – NE je těžké rozhodnout, protože naše myšlenky přeskakují mezi pro a proti. Takže se rozhodujeme často na základě menšího zla. Varianta na principu NEPROHRY vám dává možnost rozhodnout se na základě lepší varianty....

    Číst dál: o odvaze a strachu - moje desatero e-book díl 8.

  • o odvaze a strachu - moje desatero e-book díl 7.

    2020-06-11 17:15:02

    FAKTORY ÚSPĚCHU - moje desatero - čtvrté.    Aby se nám podařilo cokoli, co chceme změnit, čeho chceme dosáhnout, jsou důležité tři základní faktory, které když se protnou, dílo se podaří.:-). Jsou to motivace, konkrétní akce a disciplína. Když jeden z těchto faktorů není naplněn, úspěch není zaručen. MOTIVACE = PROČ Když víte, proč něco chcete, dokážete za tím jít.VÍTE CO BUDE JINAK?Co budete dělat...

    Číst dál: o odvaze a strachu - moje desatero e-book díl 7.

  • o odvaze a strachu - moje desatero e-book díl 6.

    2020-06-04 20:35:10

    Zóny bezpečí - 4. krok Vyberte si tu situaci z Vašeho seznamu, kterou chcete změnit. Pokud jste si ještě neudělali konkrétní plán, teď je poslední příležitost. Vyberte si 1 situaci, která ale může být i komplexem více jednotlivostí. Co chcete opravdu změnit, kde a v čem chcete být odvážnější? Ve které zóně se v té situaci pohybujete? Může to být první, druhá, třetí nebo i čtvrtá. Děláte už něco pro změnu...

    Číst dál: o odvaze a strachu - moje desatero e-book díl 6.

  • o odvaze a strachu - moje desatero e-book díl 5.

    2020-05-28 21:00:58

    Cvičení na rozšiřování zón bezpečí - krok 3. Je třeba nastartovat změnu myšlení a chování.  Dostáváme se do třetí zóny bezpečí a první aktivní zóny,  protože když budeme setrvávat v tom, co bylo, nic se nezmění.  Své chování – setrvávám v tom známém, nemusím nic dělat, abych se zbavil/-a konkrétního strachu,  je třeba Přeměnit v první AKCI – v hledání toho, co je možné a třeba dělat,  aby nás to...

    Číst dál: o odvaze a strachu - moje desatero e-book díl 5.

  • o odvaze a strachu - moje desatero e-book díl 4.

    2020-05-21 19:47:02

    Cvičení na rozšiřování zón bezpečí Co ovlivňuje rozpětí a sílu sevření v kleštích strachu? Záleží na tom, jak malá nebo velká je vaše „zóna bezpečí“.  Když chceme tuhle zónu bezpečí rozšířit a uvolnit sevření kleští, které nás ve strachu svírají,  nemůžeme to chtít najednou. Je třeba na to jít postupně.  Po malých krůčcích si můžeme dodávat více odvahy a posilovat svoji sebedůvěru. Potřebujeme...

    Číst dál: o odvaze a strachu - moje desatero e-book díl 4.

  • o odvaze a strachu - moje desatero e-book, díl 3

    2020-05-12 20:16:26

    POCIT BEZPEČÍ je při překonávání strachu zásadní. Čím bezpečněji se cítíte, tím méně se bojíte a tím více si dovolíte. Troufáte si na nové a neznámé situace a věci. V téhle mé knížce je pocit bezpečí umocněn tím, že nemusíte se svými strachy „na veřejnost“. V soukromí domova můžete procházet a zkoušet měnit svůj postoj ke strachu a nebát se případné kritiky, když se něco nedaří nebo když...

    Číst dál: o odvaze a strachu - moje desatero e-book, díl 3

  • o odvaze a strachu - moje desatero e-book díl 2.-

    2020-04-30 15:56:16

     díl 2. moje desatero - knížka o strachu a odvazeODVAHA znamená, že dokážete dělat věci, jít do situací, kterých jste se vy sami nebo někdo jiný dříve báli, a přesto do toho jdete… Když se bojíte a přesto konáte, překonáváte vlastní obavy, nedůvěru a strach, už jste udělali první veliký krok na cestě k získání více odvahy. Možná jste získali nějaké nové zkušenosti nebo jste si jenom uvědomili,...

    Číst dál: o odvaze a strachu - moje desatero e-book díl ...

  • e-book týden 1.

    2020-04-22 21:19:53

    Dobrý den, moji milí,slíbila jsem, že se s Vámi podělím o můj nový e-book, který jsem nazvala "Malá kniha o strachu a odvaze". Vytvořila jsem desatero a každý týden pošlu 1 část na můj blog.Nejedná se o strach, který nás chrání, jako třeba teď, když se lidé bojí Covidu.Ten je na místě.O tom to není. Je to o strachu, který nás omezuje v běžném a každodenním životě a v tom, co bychom rádi dělali, ale...

    Číst dál: e-book týden 1.

  • newsletter brezen 2020

    2020-03-22 12:44:48

      Příjemný den, moji milí, v mé letité databázi, omlouvám se, jestli už databáze není aktuální a nezajímá Vás, co píšu, odhlaste se, prosím. Po delší odmlce mi současná situace nedá, abych se opět nedala do psaní a nepodělila se o něco informací a tipů, které mi přišly zajímavé a důležité. Nebudu opakovat to, co je běžně dostupné v klasických mediích, to co určitě všichni sledujete. Mne vždycky zajímalo...

    Číst dál: newsletter brezen 2020

  • rok 2018 podle Feng šuej

    2018-01-30 21:33:19

    Feng-šuej je tradiční učení, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru. Významnou součástí je tradiční čínská astrologie a kosmologie, vycházející z dlouhodobého pozorného sledování přírody i nebeských událostí starověkými učenci. Oficiální prameny uvádějí, že je staré minimálně 3000 let. Západní věda se k učení Feng-Šuej staví skepticky a kritizuje jeho koncept jako mystický a...

    Číst dál: rok 2018 podle Feng šuej

  • Kniha o odvaze a strachu - změna

    2017-05-29 21:40:36

    Dobrý den, vážení a milí, mám tady pro Vás pokračování ke způsobu myšlení, v souvislosti se strachy, které zažíváme, ale už je ve svých životech nechceme. Způsob myšlení může vést  k tomu, že buď nás strach trvale trápí a omezuje, což je většinou příznakem  fixního způsobu myšlení nebo nám umožňuje, že jej bereme jako něco, co můžeme a dokážeme měnit a zvládat, typické pro růstový způsob myšlení.  Když...

    Číst dál: Kniha o odvaze a strachu - změna

  • Kniha o odvaze a strachu - způsob myšlení

    2017-05-05 20:24:46

    Růstové versus Fixní nastavení mysli a strach  „Nastavení mysli“, resp. náš běžný způsob myšlení a uvažování je podstatný nejen v souvislosti s  přístupem ke strachu, ale vůbec se vším, co děláme, jak se chováme, co cítíme a prožíváme ve svých životech. Podle paní Carol Dweck /knížka „Nastavení mysli“ je i v češtině/ náš způsob myšlení  znamená, že buď si vykládáme , že situace, se kterými se setkáváme...

    Číst dál: Kniha o odvaze a strachu - způsob myšlení

  • Kniha o odvaze a strachu, změně a bezpečí IV

    2017-04-06 20:34:30

    Dobrý den, vážení a milí, další pokračování výňatků z mé připravované knihy O odvaze a strachu je tady: Rozhodnutí jako NEPROHRA  podle paní Dr. Susan Jeffers, Feel the Fear and Do It Anyway/ - „Uvědom asi svůj strach a překonej ho“ – vydala Grada Publishing, 2010/. Co je neprohra? Opak prohry? Jiná varianta výhry? NEPROHRA znamená, že ať se rozhodneme pro jakékoliv řešení, ani jedno...

    Číst dál: Kniha o odvaze a strachu, změně a bezpečí IV

  • Kniha o odvaze a strachu, změně a bezpečí III

    2017-03-19 20:44:57

    Dobrý den, vážení a mili, další výňatek z mé připravované knihy je tady: Základem pro změnu jsou: U V Ě D O M Ě N Í ,  R O Z H O D N U T Í  a   A K C E .         UVĚDOMĚNÍ Abychom dokázali snižovat a omezovat vliv strachu a zvyšovali svoji míru a hranice bezpečí a odvahy, je zapotřebí pojmenování konkrétního strachu. Bez toho bychom nevěděli, s čím máme co do činění, co chceme, aby bylo jinak. Uvědomění znamená...

    Číst dál: Kniha o odvaze a strachu, změně a bezpečí III

  • Kniha o odvaze a strachu, změně a bezpečí - II

    2017-02-20 20:27:00

    Strach, ať chceme nebo ne, nás velmi silně ovlivňuje. Je všudypřítomný v našich životech a to jak v osobním, tak i v pracovním prostředí. Když dovolíme strachu, aby nás omezoval a nehledáme způsoby, jak snížit jeho vliv, postupně a nenápadně má stále větší vliv na nás, ale i na naše okolí. Strach není jen zbytečný a omezující. Strach PLNÍ i OCHRANNOU FUNKCI.  Je v pořádku, když jde o životu...

    Číst dál: Kniha o odvaze a strachu, změně a bezpečí - II

  • O odvaze a strachu, změně a bezpečí

    2017-02-06 18:45:48

    Dobrý den, vážení odběratelé mých informací,otevírám nové téma do blogu. Je to téma ODVAHA versus STRACH a úryvky z mé připravované kníížky "Kniha o odvaze a strachu, o bezpečí a změně".   Proč toto téma?Setkávám se s ním stále při své práci v koučinku, při facilitaci i v poradenství.Není třeba se stydět za to, že máme strach. Má ho téměř každý. A když někdo říká, že se vůbec nebojí ničeho a skutečně to...

    Číst dál: O odvaze a strachu, změně a bezpečí

  • konflikty zakončení

    2017-01-02 18:15:31

    Dobrý den, vážení a milí přátelé, Vám všem a Vašim drahým přeji, aby tenhle rok byl pro Vás přínosný a příjemný. V loňském roce jsem začala psát do blogu o konfliktech, protože si myslím, že je dobré vědět, jak se s tím, co nás v životě potkává, můžeme vyrovnávat. Jako poslední část mých postřehů k tomuto tématu se podělím o to, jak vidí řešeni konfliktů Thomas Kilmann. Příští téma do blogu bude...

    Číst dál: konflikty zakončení

  • konflikt - co může naznačovat listopad II 2016

    2016-11-28 19:42:07

    Co nám konflikt může naznačovat? Od dětství si vytváříme vlastní „spouštěče“ a programy a ty nevědomky ukládáme do podvědomí. Ony pak v situacích, kdy to nejméně očekáváme a chceme, vyskočí z podvědomí a ovládají naše chování. V budoucích situacích, které se třeba jen vzdáleně podobají té první konfliktní, naskakuje potřeba bránit se až útočit. A konflikt se rozvíjí stále rychleji a rychleji....

    Číst dál: konflikt - co může naznačovat listopad II 2016

  • konflikt - příběh pokračuje- listopad 2016

    2016-11-12 21:10:13

     Příběh pokračuje: A jak to bylo dál? Na moji hlavu se začala snášet ostrá kritika, která se dotýkala mých životních hodnot a postojů. A to je v konfliktu zásadní chyba. Proto je bezpodmínečně nutné zdržet se osobních útoků a zásadních vyjádření o člověku, jeho hodnotách a kvalitách. Tím se zavírají dveře pro možné odeznění konfliktu. Naše dveře jsou zavřené po mnoha letech přátelství a vzájemné...

    Číst dál: konflikt - příběh pokračuje- listopad 2016

  • konflikt a jak nebýt děd Vševěd - říjen 2016

    2016-10-07 19:57:03

    Moto:Konflikt nemusí být vždy jen zdrojem nepřátelství, i když se to tak na začátku může někdy zdát.Když se dva lidé v něčem zcela shodují, jeden může být také zbytečný. Děd Vševěd v konfliktu? Protože konflikty jsou běžnou, ale nepříjemnou součástí života, nemám je ráda já, a určitě ani Vy, rozhodla jsem se tomuto tématu věnovat dnešní a příští a možná i přespříští příspěvky na blog. ...

    Číst dál: konflikt a jak nebýt děd Vševěd - říjen 2016

  • Změna versus setrvávání červen 2016

    2016-06-06 20:44:52

    Motto:Nezáleží na tom, jak dlouho jste něco stále stejně dělali nebo nedělali, ať je to cokoliv. Nezáleží ani na Vašem věku. Neztrácejte čas začít měnit to, s čím nejste spokojení. Začít můžete kdykoliv, čím dříve, tím lépe. Přestaňte to odkládat na později... Nikdy není příliš pozdě začít dělat to, pro co se cítíte „povolanými", protože nikdy není příliš pozdě řídit se svojí „vášní“a začít žít život, který...

    Číst dál: Změna versus setrvávání červen 2016

  • odkládání, nečinnost, prokrastrinace - duben 2016

    2016-04-15 21:17:16

    Motto: Ten, kdo se nebojí dělat chyby, vidí možnosti a příležitosti a může je využít. Dobrý den, vážení a milí,po pauze se vracím se ke své „literární" činnosti a zasílání mých měsíčních newsletterů, se kterými jsem úplně prvně začala v roce 1995 pro svoji tehdejší finančně poradenskou firmu. Tenkrát to ještě bylo převážně v papírové podobě, i když už jsem pomalu začínala i s mailovými...

    Číst dál: odkládání, nečinnost, prokrastrinace - duben 2016